Prevenţie şi intervenţie timpurie

EVALUAREA ANUALĂ A COPIILOR DE VÂRSTĂ ANTEPREȘCOLARĂ DIN CREȘE

        Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara, realizează anual evaluarea dezvoltării copiilor înscriși la creșe, în baza Hotărârii de Guvern nr.1252/2012, precum și a protocoalelor stabilite între instituția noastră și creșe din județul Hunedoara.

           Scopul evaluării, precizat în Anexa 1, art. 41 (2) a H.G. 1252/2012, este:  „depistarea eventualelor dificultăți/deficiențe în dezvoltarea competențelor personale ale copiilor de vârstă antepreșcolară”.  Evaluarea anuală a aceluiași copil, relevă progresul pe care acesta îl poate face în 1 – 2 ani pe care îi parcurge în mediul educațional de la creșă, dar și în cel familial.

           Pentru această perioadă, când activitatea creșelor este suspendată, propunem o fișă de observare a dezvoltării copilului de vârstă antepreșcolară (18 – 36 luni), adaptată pentru părinți. Aceasta este elaborată în conformitate cu cerințele „Curriculum-ului pentru educație timpurie” –  elaborat de ministerul educației și stă la baza tuturor activităților educative din creșele de stat și private.

           Părinții care vor să realizeze o astfel de activitate de observare a copilului au, de regulă, o anumită curiozitate și entuziasm legate de ceea ce copilul poate cunoaște și face la vârsta respectivă. Pe lângă acest fapt, copilul de vârstă mică nu poate fi observat în mod obiectiv decât în condițiile antrenării în activități de joacă sau pe care le poate face cu ușurință zilnic. Așadar, această observare a comportamentelor copilului este în același timp o provocare, dar implică și timp de calitate pe care părinții îl pot parcurge cu copii lor. Nu este doar un act de observare, ci și unul de învățare a copilului, pe de o parte, iar pe de altă parte, părintele va putea aprofunda cunoașterea copilului său.

        Așadar, dragi părinți, dacă doriți să cunoașteți mai multe aspecte legate de dezvoltarea copilului antepreșcolar, ne puteți contacta pentru servicii de consiliere, la adresa de e-mail: office@cjraehd.ro .

Puteți accesa FIȘA de mai jos